House M

Deze nieuwbouw rijwoning woning maakt duidelijk dat binnen de algemene bouwvoorschriften, een creatieve ontwerpaanpak, de individuele bouwheer ook andere vrijheden biedt dan enkel een keuze in gevelafwerking. Deze vrijheden spelen op een meer structurele manier in op de eigenheden van een verkaveling en op de woonkwaliteit. Aan de voorkant trekt een zijdelings volume zich in twee trappen terug. Dit levert een expressieve gevel op, die ruimte maakt voor een omsloten carport en een dieperliggende overdekte inkom / toegangsruimte, ipv een garage zoals de voorschriften voorzagen. Het niet volledig dichtbouwen van de voorgevellijn, maakt dat de volumes een zekere elegantie en slankheid uitstralen. 

 

De leefruimten zijn open en visueel met elkaar verbonden, zowel in plan als over de verdieping. Op die manier is er ook geen enkele ruimte verloren of onbenut gebleven en maakt dat de volledige woning in zijn geheel deel uit maakt van het dagelijkse gebruik en belevingswaarde. Door het voorzien van een buitenpatio als tuinkamer in het hart van de woning en het gebruik van grote vides, creëren we een zekere afstand als scheiding tussen cruciale functies, die te vaak dicht bijéén liggen en dan maar afgesloten worden.

Cette nouvelle maison mitoyenne montre que dans le cadre des règles générales de construction, grâce une approche créative de la conception, le maître d'ouvrage peut également profiter d'autres libertés que le simple choix de la finition de la façade. Ces libertés répondent de manière plus structurelle aux particularités d'un lotissement et à la qualité de vie. A l'avant, un volume latéral se retire dans deux étapes. Il en résulte une façade expressive, qui laisse place à un abri pour voiture fermé et à une entrée/zone d'accès couverte plus profonde, au lieu d'un garage comme le prescrit la réglementation. Le fait que la ligne de façade ne soit pas complètement fermée fait que les volumes dégagent une certaine élégance et finesse.

Les espaces de vie sont ouverts et visuellement reliés, tant en plan qu'au sol. De cette façon, aucun espace n'est perdu ou inutilisé et la maison dans son ensemble fait partie de l'utilisation et de l'expérience quotidiennes. En prévoyant un patio extérieur comme pièce de jardin au cœur de la maison et en utilisant de grands vides, nous créons une certaine distance comme séparation entre les fonctions cruciales, qui sont trop souvent proches les unes des autres et qui sont du à ce fait souvent fermées.

 

Photos by Anja van Eetveldt

logo.png