House W

Op deze plaats lag in de 18de eeuw een hoeve, op de Ferrariskaart (1771-1777) aangeduid als "Cense Hostert", en bestaande uit twee gebouwen. Van de gebouwen bleef slechts een voormalig koetshuis bewaard, waarschijnlijk daterend uit midden 19de eeuw. Het koetshuis is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed. Het is een witgekalkt bakstenen gebouw van vier traveeën en een bouwlaag onder schilddak, op een gepikte plint. De voorgevel is geritmeerd door middel van vier blinde rondbogen.​​

De opdracht bestond erin dit voormalige koetshuis, gelegen op een zeer uitgestrekt terrein, doorkruist door de Munsterbeek, te transformeren, verbouwen en uit te breiden tot een ééngezinswoning.

Er werd er in nauwe samenspraak met de dienst Monumenten & Landschappen beslist om het bestaande gedeelte zoveel mogelijk te bewaren en uit te breiden met een volume in een lichte structuur. Het nieuwe volume is ingevuld met glas om niet in concurrentie te treden met het bestaande, maar net het contrast op te zoeken en tevens extra ruimte te scheppen en te voldoen aan de noden van de bewoners.

Au XVIIIe siècle, il y avait ici une ferme, indiquée sur la carte Ferraris (1771-1777) comme "Cense Hostert", composée de deux bâtiments. Parmi les bâtiments, seule une ancienne remise a survécu, datant probablement du milieu du XIXe siècle. La remise à chariots a été désignée comme Patrimoine Architectural établi. C'est un bâtiment en briques blanchies à la chaux, composé de quatre baies et d'un étage sous un toit en croupe, sur un socle piqué. La façade est rythmée par quatre arcs aveugles.

 

La mission consistait à transformer, reconstruire et agrandir cette ancienne remise, située sur un site très étendu traversé par le Munsterbeek, en une habitation unifamiliale.

En étroite concertation avec le service des Monuments et Paysages, il a été décidé de préserver au maximum la section existante et de l'agrandir d'un volume dans une structure légère. Le nouveau volume est en verre afin de ne pas concurrencer l'existant, mais de créer un contraste et aussi de créer un espace supplémentaire et de répondre aux besoins des habitants.

 

Photos by Cafeine

logo.png